Wednesday

De ce bem bere?

Romania nu este Germania, insa in ceea ce priveste consumul de bere, statisticile spun ca ne putem bate linistiti inclusiv cu nemtii, vestiti iubitori ai bauturii din hamei. Romanul bea bere indiferent de anotimp, vara pentru ca este racoritoare, iarna pentru ca este ieftina, iar atunci cand ploua pentru ca o bere sau doua par sa invioreze chiar si cea mai mohorata atmosfera. Este clar ca romanul iubeste berea, poate in egala masura in care iubeste palnica si tuica traditionala, cu diferenta ca berea este mult mai accesibila. In marile orase prietenii se strang ‚la o bere’, motivele de bucurie se serbeaza ‚cu o bere’ iar datoriile se platesc tot in formula ‚dai o bere’.

Si totusi, de ce iubim berea?


Gustul berii

Bineinteles amatorii de bere vor sari rapid sa apere onoarea bauturii preferate, dar adevarul este ca gustul berii este unul cu care iti ia ceva timp sa te obisnuiesti. Bautura amaruie nu este intocmai cea mai delicioasa, nici cea mai fina sau rafinata ca gust, precum vinul spre exemplu. Si totusi, berea ramane preferata unui procent covarsitor de bautori, chiar daca foarte putini dintre acestia pot motiva cu adevarat ce face gustul berii atat de atractiv.

Aportul caloric al berii

Nu este un secret – berea ingrasa iar dizgratioasele burti de bere par sa devina vara de vara un accesoriu de nelipsit din peisajul urban. Cu toate acestea, putine domnisoare se dau in laturi de la a imparti o bere cu prietenii, chiar daca isi petrec restul timpului tinand diete dintre cele mai ridicole. Faptul ca berea ingrasa pare dat uitarii imediat cum grupul de prieteni s-a strans la terasa, in club sau atunci cand bugetul este auster, chiar in fata blocului.

Concentratia de alcool a berii

Intr-adevar, berea este o varianta mult mai sigura pentru o seara de distractie decat alcoolurile tari. Oare? Ne bazam afirmatia pe faptul ca berea contine doar 4,7 % alcool, de 10 ori mai putin decat o vodca de calitate. Pe de alta parte, nici o persoana in deplinatatea facultatilor mentale nu ar consuma pana la 1.5 litri de vodca intr-o singura noapte ( calcul este simplu, o doza de bere are in general 500 ml si nu este nimic neobisnuit ca intr-o seara sa se consume 4-5 doze de bere) Deci in general, consumul de bere cantitativ echilibreaza diferenta de concentratie alcoolica. Mai trebuie luat in calcul si faptul ca berea este o bautura acidulata, iar acidul duce alcoolul direct la creier, motiv pentru care un bautor de alcool tare se poate ametii cu usurinta din 2-3 beri. Nu in ultimul rand, dupa o seara de petrecut cu bere, gustul de dimineata face bautorii sa se intrebe daca nu au mancat cumva o scrumiera, iar durerea de cap cu care vine mahmureala de dupa bere este greu de egalat.

Si totusi, de ce iubim berea? Nu pentru ca am fi masochisti, raspunsul este simplu si nu are de a face cu diverse calcule complicate, probleme de compozitie sau procentaj de alcool. A bea o bere este o experienta sociala pe care o impartasim cu placere cu prietenii, indiferent de consecinte. Pe timp de vara, o bere rece te face sa uiti ca ingrasa, ca este amara, sau ca s-ar putea sa te ametesti de la o halba bauta prea repede. Pe timp de iarna, gusturile nu se discuta.

No comments:

Post a Comment